Willem Hiele interview

Van straf tot passie: het succesverhaal van ondernemer en chef Willem Hiele

Het restaurant van Willem Hiele ligt wat verdoken in een kleine straat in Koksijde. We worden verwelkomd aan een grote tafel op het terras, onder de appel- en pruimenbomen.
De rust, de stilte en de geur van verse koffie maakt het vakantiegevoel compleet. Willem Hiele (34) en zijn vrouw Shannah Zeebroek runnen het restaurant Willem Hiele, in een
charmant klein vissershuis. Het huis, al 7 generaties eigendom van de familie Hiele, geeft ruimte aan 1 massief houten tafel, goed voor 20 gasten, en een grote open haard.

Van waar komt die passie voor gastronomie?

Willem: "Als kind hield ik al van de geuren en de smaak van de groenten in de tuin,
maar mijn passie voor koken kwam pas later. Mijn vader was bankier en bedacht
op een keer als straf dat ik moest werken bij een bakkerij. Maar na een week
nachtwerk wist ik het: ik wil bakker worden. Het is uiteindelijk mijn passie
geworden. Ik volgde in de jaren daarna een aantal opleidingen en werkte in grote
en kleine bakkerszaken. Daarna deed ik een avondopleiding bij Hotelschool Ter
Duinen en startte later samen met mijn vrouw het restaurant."

Je spreekt niet zomaar van gastronomie maar van 'uniek tafelen', 'concept cooking'
en 'tastings'.

Willem: "Wij pakken eten heel persoonlijk aan. De stijl van ons restaurant is gezellig, intiem en er staat altijd leuke muziek op."

Shannah: "Mensen komen hier niet zomaar op restaurant eten, maar naar een optreden. Elke middag en avond draaien we een performance: een zelfgeschreven stuk dat puur
uit ons hart komt. Met eigenhandig geselecteerde topproducten uit de streek."

Jullie doen dit samen als koppel, hoe is dat
voor jullie relatie?

Shannah: "Willem is een gepassioneerd man en zijn passie is overgeslagen op mij."

Willem: "Beiden werken we hard, elke dag van 8 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts.
Maar belangrijk daarbij is dat we enorm genieten van ons werk, want het voelt ook
als ontspanning. Rijk worden we er niet van, maar dat vind ik niet belangrijk. Ik ben
geen materialist. Rijkdom, dat is een mooie reis maken, gezond zijn en doen wat je
graag doet. Daar komt passie bij kijken. Als je niet van je werk kunt genieten, waar
ben je dan mee bezig?"

Een chef moet niet alleen lekker kunnen koken, maar ook ondernemen.
Wat voor ondernemer ben jij?

Willem: "We vinden het belangrijk dat we artistieke vrijheid hebben. Ik heb als chef een eigen signatuur, ik zou nooit voor iemand anders willen werken. Die aanbiedingen heb ik
wel gehad, van investeerders of andere chefs, maar daar ben ik nooit op ingegaan."

Wat maakt een chef een topchef?

Willem: "Ik ben bezeten door wat ik doe: dat is voor mij hét kenmerk van een topchef. Gerechten moeten groeien, ik kan daar dagen tot maanden aan werken. Toch ben ik ook
onzeker. Voor elke shift ben ik bloednerveus en krijg ik klamme handen. Dat komt door mijn drang naar perfectie - maar die helpt ons ook om het beste van onszelf te geven."

Shannah: "Voor onze klanten willen wij een perfecte avond. Dat geeft ons een voldaan gevoel."

Hoe komen jullie aan nieuwe klanten?

Shannah: "Wij leven vooral van mond-tot-mondreclame. We hebben wel een website, en een account op Instagram en Facebook, maar ook daar kruipt veel denkwerk en tijd in.
Want als we iets doen moet het ook wel goed zijn."

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Willem Hiele?

Willem: "Voor de toekomst? Misschien ga ik wel een boek schrijven. En ik zou ooit graag een restaurantje in Portugal hebben, met een stukje grond met loslopende kippen.
Een heerlijke plek waar we buiten kunnen leven, authentiek en puur. Da's voor mij het schoonste wat er is."

Restaurant Willem Hiele

Het restaurant is ‘s middags en 's avonds open van
dinsdag tot zaterdag. Reserveren kan via de
website www.willemhiele.be, via 0475 22 52 14 of
info@willemhiele.be. Pylyserlaan 138, 8670
Koksijde.

Even geduld, de pagina wordt geladen.

Loading