Wat is de gulden snede?
De Gulden Snede: het lijkt een mysterieus begrip dat enkel gebruikt wordt door wiskundeprofessoren.
Maar zo hoeft het niet te zijn: ook in jouw ontwerp kan het principe van de Gulden Snede toegepast worden om een meer harmonieuze, evenwichtige samenstelling te creëren. In dit artikel leggen we je uit wat de Gulden Snede nu precies inhoudt en hoe je het principe meester wordt.
De Gulden Snede is een wiskundige verhouding die al kwistig gebruikt wordt door Moeder Natuur, zoals je kan zien in de vorm van deze schelp:
De verhouding tussen de twee zijden van de rechthoek gevormd door de schelp, is namelijk gelijk aan de Gulden Snede. Bovendien wordt dit proces oneindig herhaalt naarmate je de spiraal van de schelp volgt. Indrukwekkend, niet?
Maar wat is die verhouding nu precies? De Gulden Snede is gebaseerd op de rij van Fibonacci, een reeks cijfers die zich tot elkaar verhouden als 1 tot 1,618. Sommigen zeggen dat de Gulden Snede al 4000 jaar gebruikt wordt door kunstenaars en ontwerpers. Maar misschien is het zelfs nog langer: anderen beweren dat de Oude Egyptenaren het principe al gebruikten bij de bouw van hun pyramides.
Wie zoekt, die vindt: de Gulden Snede is echt overal ter wereld terug te vinden.
Het Parthenon
Het Laatste Avondmaal, Leonardo Da Vinci
Het logo van National Geographic
Geprikkeld? Dan leggen we hieronder in enkele simpele stappen uit hoe je zelf een rechthoek creëert gebaseerd op de Gulden Snede.
1. Teken een vierkant. Dit zal de korte zijde van de rechthoek van de Gulden Snede vormen.
2. Verdeel je vierkant in twee gelijke helften door middel van een verticale lijn.
3. Teken in één van de twee rechthoeken een lijn van één hoek naar de tegenovergestelde hoek.
4. Roteer de lijn naar beneden toe zodat ze lijkt door te lopen uit de horizontale lijn van de eerste rechthoek.
5. Creëer een nieuwe rechthoek op basis van de nieuwe horizontale lijn en de oorspronkelijke rechthoek.
Voilà!
Een rechthoek gebaseerd op de Gulden Snede. Deze kan je nu gebruiken om je ontwerp op een harmonieuze manier in te delen.
Een aantal voorbeelden:
je kan de Gulden Snede toepassen om je (web)pagina op te maken. Aan de ene kant van de driehoek voorzie je bijvoorbeeld een tekstblok en aan de andere kant een kolom met foto’s, anekdotes, voorbeelden of (als het om een webpagina gaat) links naar gerelateerde onderwerpen.
Deze twee kolommen kan je dan uiteraard opnieuw onderverdelen in delen die de Gulden Snede respecteren.
Probeer het eens uit! En als je ontwerp af is, kan je het natuurlijk bij flyer.be laten drukken. Je uploadt het simpelweg in onze designtool. Bekijk hier al onze producten: Productoverzicht.
Bronnen:
https://www.creativebloq.com/design/designers-guide-golden-ratio-12121546
https://io9.com/5985588/15-uncanny-examples-of-the-golden-ratio-in-nature
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gulden_snede