Auto stickers verwijderen
GIDS MET ALLES OVER STICKERS
We sturen je een handige gids boordevol handige info over stickers!
De gids zal automatisch starten met downloaden, zo dadelijk ontvang je de gids ook via e-mail
AUTO STICKERS
Hoe moet je auto stickers
verwijderen?
Snel en effectief verwijderen
Stickers moeten liefst lang blijven zitten. Maar wat als je ze na een tijd toch wil verwijderen, zonder de ondergrond te beschadigen? Vooral bij autostickers is dit belangrijk.
Hoe kun je snel en effectief stickers verwijderen?
Soorten autostickers
Hoe makkelijk of moeilijk je geplakte stickers kunt verwijderen, hangt af van verschillende factoren.
De omstandigheden waaronder de stickers geplakt zijn, hoe lang ze er al hangen en om welke soort sticker het gaat.
Stickers komen voor in alle soorten en maten en worden vooral op zelfklevend vinyl gedrukt. Er zijn twee soorten vinyl: monomeer of polymeer. Monomeer stickers zijn gemakkelijk aan te brengen op vlakke ondergronden en blijven minstens 8 maanden zitten. Polymeer is veelzijdiger en kan je ook op een gebogen oppervlak kleven. Bovendien blijft polymeer langer goed kleven.
Beide soorten stickers zijn te verwijderen door ze warm te maken met een haardroger en ze dan langzaam los te trekken. Dit is een secuur werkje, maar het meest effectief. Op deze manier is het risico op beschadigen van de ondergrond minimaal.
Stickers van magneetfolie of Yupo Tako maken gebruik van kleefmogelijkheden die eenvoudig en zonder resten te verwijderen zijn. Magneetfolie is, zoals de naam al zegt, magnetisch, en Yupo Tako maakt gebruik van een zuignapjessysteem. Deze zijn echter beter niet te gebruiken op een auto.
Lees al onze tips en andere nuttige informatie in onze stickergids.
Soorten ondergrond
Ook het soort ondergrond waarop de sticker geplakt is, speelt een grote rol bij het verwijderen. Bij auto's kunnen stickers op de ramen, op de lak of op de bumper geplakt worden. Deze verschillende ondergronden hebben allemaal een andere kleefkracht. Bij alle drie geldt dat verwijderen met een haardroger de veiligste optie is, maar niet de snelste. Bij glas kun je daarnaast nog een glaskrabber proberen, hoewel glas kan krassen, dus wees voorzichtig! Op lak is het ook mogelijk om met een caramelschijf de stickers te verwijderen. Dit gaat snel, maar ook daar geldt dat het gemakkelijk kan krassen. Bij twijfel, ga dan naar de autodealer voor hulp. Voor zowel glas, lak als kunststof is de gouden raad van 'Tante Kaat' dat eventuele stickerresten het veiligst met citroensap weg te halen zijn. Op glas en lak kun je ook HG Stickerverwijderaar gebruiken.
Misschien zijn de stickers net geplakt op een zwakker stukje van de ondergrond. Wees dan heel voorzichtig;
je kan gemakkelijk de lak of het kunststof beschadigen. Soms zie je achteraf ook nog waar de sticker gezeten heeft, bijvoorbeeld door verkleuring of omdat de sticker het stof uit de poriën van het kunststof meetrekt. In dat geval kan poetsen of in de was zetten, helpen.
Nu je alles weet over veilig en effectief stickers verwijderen, kun je natuurlijk op de lege plek weer een nieuwe sticker plakken!