Welke papiersoorten en grammage moet ik kiezen voor mijn drukwerk

Welke papiersoort en grammage kies jij best?

Met een schijnbaar oneindige keuze aan papiersoorten is het niet altijd gemakkelijk een keuze te maken uit de verschillende soorten die er bestaan, vooral wanneer men geconfronteerd wordt met een ruime keuze aan papier. Elke papiersoort heeft zijn eigen afwerking en gewicht, die bepalend zijn voor de transparantie, het gewicht, de dikte en de duurzaamheid. De keuze van het juiste gewicht voor het juiste soort drukwerk kan er immers toe bijdragen dat uw promotiemateriaal doeltreffend is.

Dit artikel is bedoeld om jou te helpen de juiste papiersoort voor jouw behoeften te kiezen. In deze gids laten wij jou kennismaken met de verschillende soorten, en gewichten. Het verschil tussen digitaal en offset drukken en de meest gangbare papiersoorten.

Wat is het grammage van papier?

Het'grammage' van papier geeft het gewicht van één vel per vierkante meter aan. Het belangrijkste voordeel is dat alle papierkwaliteiten op dezelfde manier worden gemeten, ongeacht het eindgebruik of formaat. Je kan het vaak vinden uitgedrukt in gram per vierkante meter (g/m2 ) of gram (g). Zo kun jij makkelijk, naast andere kenmerken, een onderscheid maken tussen de verschillende soorten papier die beschikbaar zijn. Hoe hoger het gramgewicht, hoe stugger het papier, en hoe lager het gramgewicht, hoe zachter het papier.

Wat is het verschil tussen grammage en dikte?

Men zou kunnen zeggen dat de dikte van het papier gelijk is aan het gramgewicht. De dikte hangt ook af van verschillende factoren, zoals water, cellulosevezels, minerale vulstoffen, plantaardige vezels waaruit het papier is samengesteld; aangezien de bereidingen variabel zijn, schommelt de dikte dienovereenkomstig.

Twee bladen van hetzelfde gramgewicht kunnen dus een verschillende dikte hebben, afhankelijk van de samenstelling van het papier en de wijze van vervaardiging.

Wat is het belang van grammage?

De keuze van het papiergewicht verschilt van behoefte tot behoefte, afhankelijk van de betrokken produktencategorie. Het is ten zeerste aan te bevelen om bij het drukken het soort papier niet te verwaarlozen, zodat het resultaat van uw grafisch project aan uw verwachtingen voldoet. Wanneer bijvoorbeeld voor het drukken van een tijdschrift een papier met een laag gramgewicht wordt gekozen, zal dit resulteren in doorzichtige pagina's waarop de op de achterkant gedrukte afbeeldingen te zien zijn.

Le grammage 80 g/m2 :

Le grammage 90 g/m2 :

90 g/m2 papier is ideaal voor het afdrukken van brochurepagina's of briefhoofdpapier

Le grammage 110 g/m2 :

100 g/m2 is een papier dat speciaal is ontworpen voor het drukken van flyers, folders en alle soorten posters.

Le grammage 130 g/m2 :

130 g/m2 papier is geschikt voor het reproduceren van kleurenafbeeldingen, met een perfecte scherpte en mooie contrasterende kleuren.

Le grammage 170 g/m2 :

grammage

Le grammage 250 g/m2 :

Geboorte- of huwelijksaankondigingen, correspondentiekaarten, lichte visitekaartjes zijn allemaal geschikt voor dit gewicht

Le grammage entre 300 et 350 g/m2 :

Dit gewicht is ideaal voor het drukken van visitekaartjes, folders, menukaartjes, wenskaarten, postkaarten en kaarten voor thuis, omdat de dikte een goede weerstand garandeert.

Le grammage 380 g/m2 :

380 g/m2 wordt gebruikt voor verpakkingen, harde omslagen en folders en voor communicatiemateriaal voor buiten.

Le grammage 400 g/m2 :

400 g wordt vaak gebruikt voor de rugzijde van ingebonden dossiers zoals dissertaties of universitaire scripties.

Wat is het verschil tussen digitaal en offset drukken?

Offsetdruk :

Dit type druk maakt deel uit van de traditionele drukmethode en is momenteel het belangrijkste professionele drukprocédé. Het wordt gekenmerkt door zijn flexibiliteit en zijn vermogen om zich aan te passen aan een breed scala van producten. Wilt u meer weten over offsetdruk? Bezoek dit artikel

Digitaal drukken :

Dit is een modern drukprocédé waarbij digitale technieken worden gebruikt om rechtstreeks op papier te drukken. Het hele proces wordt aangestuurd vanuit een softwareprogramma dat instructies naar de printer stuurt. Wilt u meer weten over digitaal drukken? Bezoek dit artikel

Wat zijn de verschillende soorten papier waar het meest vraag naar is?

Gestreken papier :

Deze papiersoort onderscheidt zich door zijn gladde oppervlak dat wordt verkregen door het gebruik van chemische additieven, en wordt gestreken met één of twee lagen producten, waardoor het zijn glanzende oppervlak krijgt. Er zijn drie soorten gestreken papier:

- Glanzend papier :Glanzend papier wordt gekenmerkt door de versterking van contrasten en de diepte van kleuren door het geven van een zeer uitgesproken glanseffect. Het is het ideale medium om foto's van hoge kwaliteit in de kijker te zetten

- Mat papier :Mat gestreken papier is minder glanzend dan glanzend papier. Het zorgt voor een duidelijker leesbaarheid omdat er zeer weinig reflecties zijn. Het oppervlak voelt iets minder aangenaam aan en is minder zacht. De afdrukkwaliteit is echter uitstekend.

- Satijnpapier : Dit is een zeer goed compromis tussen glanzend en mat papier, dat onder meer een uitstekende kleurweergave mogelijk maakt en tegelijk mooie subtiliteiten biedt bij de weergave van verlopen.

Niet gestreken papier :

Dit is papier zonder enige extra laag, dat tussen walsen wordt geperst om een gelijkmatige dikte en een glad oppervlak te verkrijgen, waarvan het oppervlak geen enkele behandeling ondergaat. De kleuren op ongestreken papier zijn altijd doffer.

grammage

Offsetpapier :

Dit ongestreken papier, dat speciaal is ontworpen voor offsetdruk, wordt verkregen door een optimale kalanderen van zijn oppervlak; het garandeert een goede beeldkwaliteit en een goed drukresultaat; de zeer gunstige kwaliteit/prijsverhouding voor offsetdruk maakt het tot een voordelig en veelgevraagd papier.

Gerecycleerd papier :

De samenstelling ervan is gebaseerd op normen en certificeringen, het is een papiersoort waarvan de vezelachtige samenstelling voor het grootste deel bestaat uit vezels die afkomstig zijn van de recycling van oud papier, de wijze van gebruik is vergelijkbaar met die van andere papiersoorten, zonder bijzondere behandeling.

cologisch papier :

Ecologisch papier wordt gemaakt van hout uit gecertificeerde bossen en wordt geproduceerd volgens strikte milieu- en sociale criteria.

Zelfkopiërend papier :

Zelfkopiërend papier is papier dat wordt gebruikt om kopieën te maken van een origineel op meerdere met de hand of machinaal geschreven bladen, zonder tussenvellen carbonpapier.

Puffy papier :

De meest gebruikte papiersoort voor het drukken van romans. Het is de hoogste verhouding tussen gramgewicht en dikte, gekenmerkt door zijn conserverend vermogen door zijn dikte en weerstand.

Welke soorten inkt moet ik kiezen ?

Om de juiste inkt te kiezen, kunt u het best een beroep doen op een professionele drukkerij, waarvan de deskundigen weten welke inkt het best geschikt is voor uw behoeften en waarom u die moet kiezen Hier zijn de vier verschillende soorten "klassieke" inkt

Offsetinkt :

dit is een vette inkt die niet uitloopt en perfect op het papier blijft zitten. Er zijn drie soorten offsetinkt: UV-inkt (die van vloeibare naar vaste toestand overgaat dankzij ultraviolette stralen), Quickset-inkt (gebruikt op vellenoffsetmachines en wordt gekenmerkt door zijn snelle droging) en Heatset-inkt (gebruikt op rotatieoffsetmachines en wordt gekenmerkt door zijn hoge glans).

Flexografische inkt :

wordt gebruikt bij het flexografische drukprocédé in hoogdruk, op basis van flexibele elastomeervormen, vaak gebruikt voor verpakkingszakken, kartonnen verpakkingen en kranten.

Rotatiediepdrukinkt :

Dit is een van de meest gebruikte drukprocédés in de uitgeverswereld en is geschikt voor grote oplagen. Deze techniek combineert kwaliteit met praktisch nut omdat de inkt zeer snel droogt.

Zeefdrukinkt :

De inkt wordt aangebracht op een verscheidenheid van substraten die niet noodzakelijk vlak zijn, zoals flessen, blikken, textiel, hout en grote oppervlakken.

Even geduld, de pagina wordt geladen.

Loading